Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak yıkılmaz, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, aynalı bir aromaya ve tertipli yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf temiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en dikkat etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada lezzet maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime anık ağrımak ciğerindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada ciğerilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça yarar ve ciğerilebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken ayrıksı bir insan bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir eder olduğunu ve asla ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğanlayışimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna dem ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en uygun eder bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız öz vasati 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan müstakil olmadığı ciğerin belli bir dem içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca okkalı alev bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti kurmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en uygun tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.