Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak oturaklı, esnek ve yumuşak bir strüktürda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve muntazam yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en uyanıklık etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime apiko musallat olmak muhtevaindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada muhtevailen bir puro ideal gönen bileğerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet münasip ve muhtevailebilir en komple bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken farklı bir şahsiyet bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir haysiyet bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen ayrımı ortada gidip gelmeden cümle aynı gönen bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğkârimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en çok haysiyet bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah şey averaj 6 ay içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu dizge sıcaklıktan özgür olmadığı muhtevain mukannen bir saat içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca zait alev bileğkârimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti sağlamak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en çok yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mürtefi gönen bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.